Jajka wypiekane

(6 porcji)

8 jajek, czerstwa bułka, 3 łyżki masła, 1/2 szklanki śmietany 18%, sól, pieprz, łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki, łyżeczka posiekanego kopru

1. Ugotować 5 jajek na twardo. Ostudzić, obrać i pokroić w jak najcieńsze plasterki.
2. Namoczyć bułkę w wodzie, odcisnąć i rozetrzeć.
3. Utrzeć 2 1/2 łyżki masła z 3 surowymi żółtkami, dodać roztartą bułkę, ubitą z białek pianę, śmietanę, posiekany koperek i pietruszkę oraz pokrojone jajka, doprawić solą i pieprzem.
4. Formę żaroodporną wysmarować pozostałym masłem i przełożyć do niej masę.
5. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku około 30 minut.