Jajka w koszulkach

(4 porcje)

8 jajek, 2 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu, mały kawałek liścia laurowego, 5-6 łyżek octu winnego lub spirytusowego lub tyleż soku cytrynowego, sól

1. Zagotować 2 litry wody z ziołami i octem oraz solą.
2. Jajka (jak najświeższe, gdyż tylko wtedy białko ma należytą konsystencję) wybijać do niewielkiej filiżanki i pojedynczo, ostrożnie „wpuszczać” do wrzącej wody, drewnianą łyżką zagarniając białko, aby osiągnąć wrzecionowaty kształt.
3. Po 3 minutach żółtko jest zupełnie płynne, a po 4 minutach zaczyna gęstnieć.

Jajka w koszulkach, perduty lub jajka zgubione, czy wreszcie nazywane po francusku jajka poszetowane, były bardzo popularnym dodatkiem do zup i przybraniem do różnych potraw. Ta nieco zapomniana dziś potrawa wymaga niejakiej biegłości kulinarnej, ale ponieważ jest to efektowny i smakowity sposób podawania jaj, może warto starać się ją osiągnąć.