Jajka faszerowane

(4 porcje)

9 jajek, 4 łyżki tartej bułki, sól, pieprz, łyżka śmietany 18% , po łyżce siekanego kopru, pietruszki i szczypiorku
do smażenia: łyżka masła, 2 łyżki oliwy lub oleju

1. Ugotować 8 jajek na twardo. Ostudzić. Ostrym nożem poprzekrawać energicznym ruchem na połówki, łyżeczką wybrać jajka ze skorupek.
2. Jajka drobno posiekać lub zemleć w maszynce do mięsa.
3. Do zmielonych jajek dodać jedno surowe, śmietanę i łyżkę tartej bułki, sól, pieprz oraz siekany koper, pietruszkę i szczypiorek. Wymieszać masę. Gdyby była zbyt sucha, dodać odrobinę śmietany.
4. Napełniać skorupki jajek, posypywać wierzch tartą bułką.
5. Smażyć na rozgrzanym maśle z olejem lub oliwą.