Jagły wypiekane z jabłkami

(4 porcje)

2 szklanki kaszy jaglanej, 4 szklanki mleka, 1/2 łyżki soli, 3 łyżki masła,
3 łyżki cukru, 1/2 kg jabłek, łyżeczka cynamonu
1. Kaszę jaglaną wlać do garnka, zalać wrzątkiem, odcedzić. Po chwili znów zalać wrzątkiem i znów odcedzić.
2. Kaszę zalać mlekiem i ugotować do zupełnej miękkości.
3. Jabłka obrać, pokroić i powycinać gniazda nasienne.
4. Na głębokim półmisku ułożyć warstwę kaszy, na niej surowe jabłka, posypać cukrem i cynamonem, przykryć znów kaszą.
5. Wstawić półmisek do piekarnika i w temperaturze 170°C wypiekać około 30 minut. Można przez chwilę nakryć arkuszem folii aluminiowej, aby kasza nadmiernie nie wyschła.