Jaglany budyń

(6 porcji)

szklanka kaszy jaglanej, szklanka mleka, 7 jajek, 4 1/2 łyżki masła, sól, łyżka posiekanego kopru, łyżka tartej bułki

1. Kaszę sparzyć w garnku wrzącą wodą, odcedzić na sicie, zalać szklanką mleka i szklanką wody, dodać odrobinę soli oraz łyżkę masła i ugotować. Kiedy będzie miękka, odstawić ją do ostudzenia.
2. Trzy łyżki masła ucierać, dodając po jednym żółtka. Dodać wystudzoną kaszę oraz koperek i dobrze wymieszać.
3. Ubić sztywną pianę z białek i dodać, ostrożnie mieszając, do kaszy.
4. Dużą formę budyniową wysmarować 1/2 łyżki masła, wysypać tartą bułką i wyłożyć do niej masę budyniową. Starannie zamknąć i gotować około godziny we wrzącej wodzie.

Budyń można także zapiec w piekarniku – wówczas trwa to około
30 minut. Budynie gotowane są jednak bardziej wilgotne, zachowują więcej lekkości.
Podawać z sosem, na przykład ogórkowym lub grzybowym.