Grzyby zapiekane

(4 porcje)

50-70 dag grzybów (najlepiej borowików lub maślaków), 3 łyżki masła, szklanka śmietany 18%, 3/4 szklanki tartej bułki, 3/4 szklanki startego żółtego sera

1. Grzyby oczyścić, opłukać i osuszyć. Nie kroić.
2. W rondlu roztopić masło, ułożyć grzyby, posypać siekaną cebulą i podgrzewać, aż puszczą sok.
3. Przełożyć grzyby na wysmarowany masłem półmisek żaroodporny.
4. Grubo (mniej więcej na palec) posypać tartą bułką wymieszaną
z tartym serem. Na wierzchu poukładać resztę pokrojonego na maleńkie kawałeczki masła.
5. Zapiekać do momentu, kiedy na wierzchu powstanie chrupiąca rumiana skorupka.

Takie zapiekane grzyby doskonale smakują z ziemniakami z wody.