Grzyby zapiekane z makaronem

(4 porcje)

1/2 kg świeżych lub mrożonych grzybów, cebula, 35-40 dag makaronu pappardelle, 1/2 szklanki śmietany, 4 łyżki startego sera, 2 łyżki masła, jajko, sól, pieprz

1. Grzyby umyć, oczyścić i pokroić lub niezbyt drobno posiekać.
2. Cebulę poddusić na maśle, dodać grzyby i dusić 15 minut. W trakcie duszenia doprawić odrobiną soli i pieprzu.
3. Makaron ugotować al dente, czyli na pół twardo, i odcedzić.
4. W naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem ułożyć warstwę makaronu, na niej warstwę grzybów i znów makaron.
5. Wymieszać śmietanę z jajkiem, solą i pieprzem. Zalać zapiekankę. Wierzch posypać startym serem.
6. Zapiekać około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, aż na wierzchu zapiekanki powstanie chrupiąca rumiana skórka.