Grzyby suszone na sposób świeżych

(4 porcje)

20 dag grzybów suszonych (mogą być mieszane, choć najlepsze są borowiki), ok. 2 szklanek mleka, 3 łyżki masła, średnia cebula, łyżka mąki, 1/2 szklanki śmietany 18%, sól, pieprz, sok z 1/2 cytryny, łyżka posiekanej zielonej pietruszki

1. Grzyby opłukać w zimnej wodzie i zalać mlekiem, tak, aby były nim dokładnie zakryte. Pozostawić na noc.
2. Do grzybów w mleku dodać 1/2 szklanki wody (lub nieco więcej) i gotować, nie dopuszczając do wykipienia, aż grzyby będą miękkie, po czym je osączyć i pokroić w cienkie paseczki.
3. Na maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulę, a kiedy lekko się ozłoci, dodać mąkę i także ją lekko zrumienić.
4. Do zasmażki wlać szklankę mleka z wodą od gotowania grzybów i mieszając zagotować.
5. Do sosu dodać pokrojone grzyby, sól, pieprz oraz siekaną zieloną pietruszkę, śmietanę i do smaku sok z cytryny.
Grzyby te smakują w środku zimy jak świeże. Doskonale nadają się na postny stół, podane z ziemniakami z wody.