Gołąbki z ryżem i grzybami

(8 porcji)

główka małej cukrowej kapusty o nie uszkodzonych liściach, 2 torebki ryżu do gotowania, 3 łyżki masła, 2 cebule, 6-8 (5 dag) suszonych grzybów, jajko, sól, pieprz, łyżka masła i kostka rosołu z warzyw

1. W dużym garnku zagotować wodę, włożyć główkę kapusty i zdjąć wierzchnie liście, które dzięki wrzątkowi staną się bardziej elastyczne. Ponownie włożyć kapustę do wody, zdjąć kolejne liście i powtarzać tę czynność tyle razy, aż zdejmiemy tyle liści, ile planujemy gołąbków.
2. Ryż gotować minutę krócej, niż proponuje producent.
3. Namoczyć grzyby w 2 szklankach wody. Po godzinie odcedzić i posiekać. Wywar pozostawić.
4. Cebule posiekać, podsmażyć na złoto w maśle i połączyć z posiekanymi grzybami.
5. Grzyby z cebulą połączyć z ryżem i jajkiem, doprawiając solą i pieprzem.
6. Na liściach kapusty układać po porcji farszu, boki liścia zawijać do środka i dość ciasno zwijać gołąbki (warto przedtem zbić trzonkiem noża tzw. nerw liściowy).
7. Poukładać gołąbki w brytfannie lub garnku, zalać wywarem z grzybów wymieszanym z kostką rosołu warzywnego. Wypiekać około 60 minut
w piekarniku. Kiedy kapusta jest miękka, gołąbki są gotowe.

Znacznie bardziej zawiesisty sos można uzyskać, jeśli doda się do niego 2 łyżki śmietany wymieszanej z łyżeczką mąki. Wtedy trzeba danie jeszcze raz doprowadzić do wrzenia. Gołąbki można także podawać z sosem koperkowym.