Farsz ze słodkiej kapusty i grzybów

niewielka główka białej kapusty lub połowa większej, 4-5 suszonych grzybów, 2 jajka na twardo, łyżka tłuszczu, średnia cebula, pieprz i sól do smaku

1. Kapustę pokroić na ćwiartki lub ósemki. Zagotować 3-4 litry wody, wrzucić kapustę i gotować, aż będzie miękka. Odcedzić i ostudzić.
2. Grzyby namoczyć, po godzinie ugotować do miękkości. Wywar odparować, aby zostało go nie więcej niż 1/3 szklanki.
3. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać.
4. Na łyżce tłuszczu podsmażyć na jasnozłoto cebulę.
5. Zemleć w maszynce do mięsa kapustę, jajka, grzyby i cebulę, wlać resztę wywaru.
6. Wymieszać masę, doprawić solą i pieprzem. Nakładać po trochu farszu na krążki ciasta i dokładnie zlepiać pierogi.