Farsz z jajek do naleśników lub kruchych pierożków
(4 porcje)
8 jajek, 2 filety śledziowe, łyżka masła, łyżka siekanego szczypiorku, łyżka siekanej zielonej pietruszki, w razie potrzeby sól
1. Ugotować 7 jajek, ostudzić, obrać i drobno posiekać.
2. Filety śledziowe moczyć przez 2 godziny, zmieniając często wodę. Osuszyć i posiekać.
3. Rozpuścić masło, poddusić na nim jajka ze śledziem, dodać szczypiorek i zieloną pietruszkę, doprawić solą. Po lekkim ostudzeniu dodać surowe jajko i wymieszać.
Takim farszem można napełniać kruche pierożki i krokiety z naleśników. Postny charakter nadają potrawie nie tylko gotowane na twardo jajka, ale przede wszystkim śled.
Śledzia można zastąpić filetami anchois, ale trzeba uważać, aby nadzienie nie stało się zbyt słone.