Farsz szpinakowy

opakowanie szpinaku mrożonego lub 75 dag świeżego, 1 1/2 łyżki masła,
1 1/2 łyżki mąki, ok. szklanki mleka, 1/2 szklanki startego żółtego sera, ząbek czosnku, sól

1. Mrożony szpinak rozmrozić na sitku, aby odciekł sok. Świeży oczyścić, oberwać same listki, opłukać, obgotować 3 minuty we wrzącej wodzie, odsączyć, a po wystudzeniu posiekać ostrym nożem lub tasakiem.
2. W garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę, a kiedy zasmażka spieni się i zbieleje, dodać posiekany szpinak i mleko, po czym mieszać, aż masa zgęstnieje. Doprawić solą. Kiedy szpinak lekko przestygnie, dodać starty ser i przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Smarować farszem naleśniki tylko w środkowej części, zawijać boki
i formować rulonik. Obsmażać na maśle lub oleju.