Farsz rybny do drożdżowych pierożków
30-40 dag filetów z morskiej ryby, czerstwa bułka, cebula, 4 jajka, 2 łyżki masła, 1/2 szklanki śmietany, 5 suszonych grzybów, sól, pieprz
1. Ugotować na twardo 3 jajka.
2. Grzyby namoczyć i po godzinie ugotować w 2 szklankach wody. Odparować wywar, aby pozostało go około 1/2 szklanki. Wystudzić i wyjąć grzyby.
3. Rybę udusić z łyżką masła i wywarem z grzybów.
4. Cebulę posiekać, dodać masło i posiekane grzyby, udusić.
5. Bułkę namoczyć, odcisnąć z nadmiaru wody.
6. Zemleć w maszynce rybę, grzyby z cebulą oraz jajka na twardo i namoczoną bułkę.
7. Doprawić farsz solą i pieprzem, dokładnie wymieszać z surowym jajem.