Farsz jabłkowy
5-6 dobrze rozgotowujących się jabłek (renety, antonówki), łyżka soku
z cytryny, ok. szklanki cukru, 1-2 łyżki masła, 2 kopiaste łyżki rodzynek, skórka pomarańczowa lub cytrynowa według gustu oraz dla amatorów odrobina mielonego cynamonu lub wanilii, ewentualnie łyżka masła
1. Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki.
2. Na patelni rozgrzać masło, dodać jabłka oraz sok cytrynowy, dusić chwilę pod przykryciem, aby jabłka nabrały konsystencji purée.
3. Dodać cukier, rodzynki, skórkę pomarańczową lub cytrynową, wanilię lub cynamon.
4. Farszem smarować naleśniki, składać w chusteczkę i podsmażać lub wstawić ułożone na żaroodpornym półmisku do piekarnika. Na wierzchu poukładać kawałeczki masła.