Ciasto na pierogi

(4 porcje)

2 szklanki mąki, jajko, ok. 1/2 szklanki wody, szczypta soli

1. Mąkę wysypać na stolnicę, w kopczyku zrobić dołek, wbić jajko i zagnieść ciasto, najpierw mieszając nożem, a potem wyrabiając rękami.
2. Odcinać lub odrywać po kawałku ciasta (pozostałe ciasto okryć, aby nie obsychało) i wałkować, podsypując mąką, po czym wykrawać szklanką krążki. Na środek każdego krążka nakładać po trochu farszu i starannie zlepiać brzegi ciasta. Powstałe pierogi układać na posypanej mąką ściereczce, okrywając je także z wierzchu, aby nie obeschły.
3. Zagotować co najmniej 4 litry lekko osolonej wody. Pierogi wrzucać partiami, aby nie przerwać na dłużej wrzenia, zamieszać, przykryć pokrywą, aż się zagotują, i gotować 2-3 minuty od momentu, kiedy wypłyną na wierzch.
4. Wybierać łyżką cedzakową, najlepiej najpierw na durszlak, można je następnie przelać gorącą wodą i wyłożyć na półmisek. Przed podaniem polać tłuszczem lub tłuszczem z rumianą tartą bułką.