Cebule faszerowane

(4 porcje)

4 duże cebule (mogą być białe, tzw. słodkie), 15 dag pieczarek, 4 łyżeczki tartej bułki, 3 łyżki masła, sól, szczypta cukru, pieprz

1. Cebule obrać z wierzchnich liści i obgotowywać przez 5 minut we wrzącej wodzie. Po wyjęciu i ostudzeniu odkroić wierzch (od strony przeciwnej korzonkom) i wydrążyć, tworząc w ten sposób jakby miseczkę.
2. Usunięte z wnętrza części cebuli drobno posiekać. Pokroić też drobno pieczarki.
3. Na suchej patelni zrumienić tartą bułkę, dodać łyżkę masła.
4. Na łyżce masła podsmażyć, nie rumieniąc, cebulę i pieczarki.
5. Wymieszać tartą bułkę z masłem oraz cebulą z pieczarkami. Doprawić solą i pieprzem.
6. Napełnić cebulowe miseczki farszem, ustawić je w brytfannie na rozpuszczonej łyżce masła, dodać 1/2 szklanki wody, okryć pokrywką i dusić, aż będą zupełnie miękkie.

Cebula, która trafiła do Europy dopiero w średniowieczu, była w codziennym użyciu już na dworze Władysława Jagiełły i odtąd rozpoczęła wędrówkę do ogrodów i kuchni. Wymagała żyznej ziemi, więc była uprawiana tylko w niektórych regionach, jednak już wkrótce popularna stała się wszędzie. Po prostu nie wyobrażano sobie bez niej kuchni – traktowano ją zarówno jako dodatek, jak i główny składnik wielu potraw.