Budyń z kapusty

(4 porcje)

1/2 główki kapusty (ok. 80 dag), 4 jajka, 4 łyżki masła, 4 łyżki tartej bułki, 2 cebule, 1/2 szklanki śmietany, łyżeczka cukru, sól, pieprz, 2 łyżki tartej bułki i łyżka masła do wysmarowania formy budyniowej

1. Kapustę pokroić na ćwiartki i gotować przez 15 minut we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Ostudzić, odsączyć, wycisnąć dokładnie w dłoniach i jak najdrobniej poszatkować.
2. Posiekaną jak najdrobniej cebulę podsmażyć na maśle na złoto, dodać kapustę i chwilę smażyć razem.
3. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć je z masłem, dodać kapustę, tartą bułkę i doprawić do smaku.
4. Ubić pianę z białek. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
5. Formę budyniową wysmarować lekko masłem i posypać tartą bułką. Przełożyć masę i zamknąć formę. Gotować w naczyniu z wrzącą wodą około 50-60 minut.

Budynie, dawniej gotowane w serwecie na parze lub w wodzie, były daniem bardzo popularnym. Dodawano do nich także siekane mięso lub jajka na twardo, co podnosiło ich wartości odżywcze, a dla nadania znakomitego smaku polewano je różnymi sosami.