Brukiew faszerowana

(4 porcje)

8 jednakowej wielkości brukwi, 20 dag pieczarek, 4 łyżki masła, jajko, średnia cebula, 3-4 łyżki śmietany, sól, pieprz do smaku

1. Brukiew obrać ze skórki. Zagotować wodę z odrobiną soli. Gotować w niej brukiew, aż wyraŸnie zmięknie. Wyjąć i ostudzić.
2. Pościnać czubki brukwi, wydrążyć, najlepiej ostrą łyżeczką przeznaczoną do drążenia ziemniaków, aby pozostały jedynie równej grubości ścianki. Miąższ odłożyć.
3. Cebulę posiekać i podsmażyć na łyżce masła. Kiedy zacznie się rumienić, dodać pokrojone drobno pieczarki. Kiedy i one się podsmażą, dodać rozdrobniony miąższ brukwi i wszystko razem smażyć, doprawiając solą i pieprzem. Dodać jajko, wymieszać.
4. Farsz nałożyć do wydrążonych brukwi, ustawić w rondelku z rozpuszczonym pozostałym masłem, podlać kilkoma łyżkami wody i posolić. Zakryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu. Pod koniec dodać śmietanę i gotować, aż pozostanie mniej więcej 1/3 sosu.