Brukiew duszona z masłem

(4 porcje)

4-5 sztuk młodej brukwi, 2 łyżki masła, sól, cukier do smaku

1. Brukiew obrać, pokroić w kostkę o boku 1-1 1/2 cm, zalać zimną wodą i zagotować. Odlać wodę.
2. Obgotowaną brukiew dusić z masłem, podlewając po łyżce wody.
W czasie duszenia dodać sól i cukier.

Tak przygotowana brukiew może stanowić dodatek do potraw mięsnych, rybnych i postnych albo samodzielne danie.
Jest to warzywo przez kilka ostatnich wieków w polskiej kuchni bardzo popularne. Doskonałe plony brukwi gwarantowały biednym istotną część pożywienia, natomiast w kuchniach bogaczy brukiew była gotowana na najróżniejsze sposoby, z rozmaitymi dodatkami, często z mięsem czy rosołem, a w dni postne z masłem i aromatycznymi farszami, przez co zyskiwała znacznie na smaku.