Bliny

(12-14 sztuk)

szklanka mąki pszennej, szklanka mąki gryczanej, 3 szklanki mleka, 2 jajka, 3 dag drożdży, 1 1/2 łyżki stopionego masła, łyżeczka cukru, sól
do smażenia: 4 łyżki masła

1. Wymieszać drożdże ze szklanką mleka z dodatkiem cukru.
2. Mąkę pszenną wsypać do garnuszka, dodać drożdże z mlekiem, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
3. Do wyrośniętego zaczynu dodać mąkę gryczaną i wlewać tyle mleka, aby ciasto osiągnęło gęstość śmietany.
4. Do ciasta dodać żółtka, pianę z białek, stopione masło, sól i wyrabiać łyżką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
5. Smażyć z obu stron na maśle, na małych patelniach, placuszki grubości 1/2 cm.
Układać na talerzu postawionym na garnku z gotującą się wodą, aby pozostały gorące.

Bliny, wpływ kuchni kresowej na kuchnię ogólnopolską, to eleganckie i smakowite danie. Tradycyjnie smażyło się je zawsze na maśle, obecnie doradzam kompromis: smażenie na oliwie. Jednak jako dodatek powinno być nadal podawane topione masło, kawior, śmietana lub wędzony łosoś. Ponieważ tak wytwornej i pracochłonnej potrawy nie jada się często, warto spróbować, jak smakuje, choć na pewno nie polecamy blinów osobom odchudzającym się.