Barszcz zabielany ze śmietaną

(4-6 porcji); szklanka koncentratu z buraków (gotowego), 2 marchwie, cebula, pietruszka, kawałek selera, por, 2 suszone grzybki, sól, dla amatorów odrobina cukru, szklanka śmietany 18%, łyżka mąki, 2-3 jajka na twardo;

1. Włoszczyznę z dodatkiem grzybków zalać 4 szklankami wody i ugotować; włoszczyznę usunąć (po dodaniu ogórka kiszonego, posiekanego jabłka oraz majonezu można z niej przygotować sałatkę jarzynową).
2. Połączyć wywar z koncentratem z buraków, zagotować, po czym dodać śmietanę z mąką – najpierw wymieszać śmietanę z paroma łyżkami barszczu, a następnie wlać ją do garnka i wszystko razem zagotować, posolić i, jeśli ktoś lubi, dodać cukier do smaku.
Można podawać z jajkami ugotowanymi na twardo lub faszerowanymi.