Barszcz ukraiński postny

(10-12 porcji)

2 marchwie, pietruszka, kawałek selera, nieduży por, 1/4 niedużej kapusty włoskiej, 2 średnie buraki, szklanka drobnej białej fasoli, kopiasta łyżka przecieru pomidorowego, szklanka śmietany 18%, 1/2 kostki masła, sól, pieprz i cukier do smaku, sok cytrynowy z ok. 1/2 cytryny, 4 łyżki posiekanego koperku

1. W przeddzień namoczyć fasolę w 4 szklankach wody, następnego dnia ugotować ją, w razie potrzeby dolewając po trochu wody.
2. Na tarce jarzynowej o dużych otworach lub w malakserze utrzeć marchew, pietruszkę, seler i por.
3. Wlać do garnka 8 szklanek wody, dodać masło, starte warzywa
i zagotować.
4. Zetrzeć na tarce jarzynowej buraki, po czym dodać do gotujących się warzyw.
5. Kiedy jarzyny są już miękkie, dodać poszatkowaną kapustę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki oraz fasolę wraz z płynem od gotowania.
6. Doprawić zupę solą, sokiem z cytryny, przecierem pomidorowym
i cukrem.
7. Odstawić zupę z ognia, dodać śmietanę i koperek.
Barszcz ten jest najsmaczniejszy na drugi dzień po ugotowaniu, trzeba jednak pamiętać, że zupy zaprawione śmietaną należy trzymać w lodówce. Jeśli przechowujemy je do następnego dnia poza lodówką, w chłodnym miejscu, śmietanę najlepiej dodawać w dniu, kiedy zupa będzie podana.