Barszcz na zimno

(porcja dla 4 osób); 2 szklanki ukiszonego barszczu buraczanego lub przygotowanego z koncentratu (według przepisu), 2 szklanki zalewy od kiszonych ogórków, szklanka śmietany 18%, 2 łyżki kaszy manny, 2 jajka na twardo, sól, pieprz do smaku, 1-2 łyżki siekanego koperku; 1. Połączyć barszcz z zalewą od ogórków, po czym zagotować, doprawiając solą i pieprzem do smaku.
2. Kaszę mannę rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej wody, wlać do wrzącej zupy i gotować 5 minut. Odstawić zupę do lekkiego ostudzenia, dodać śmietanę, wymieszać. Ponownie odstawić do ostudzenia.
3. Do zimnej zupy dodać posiekane jajka na twardo oraz koper i wstawić na 2 godziny do lodówki. Podawać na zimno.
Jest to rodzaj postnego chłodnika, z tą różnicą, że zamiast rakowych szyjek i krojonej w paski pieczeni cielęcej dodajemy do niego jedynie kaszę. Warto się przekonać, że w tej wersji także jest bardzo smakowity.