Babka ziemniaczana
(6 porcji)
12 średnich ziemniaków (mniej więcej 1 kg), 4 jajka, 1/2 kostki bryndzy krowio-owczej lub 1/2 szklanki startego na tarce oscypka, 4 łyżki masła,
2 łyżki mleka lub śmietany, łyżka tartej bułki, sól, pieprz
1. Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i dokładnie rozdrobnić tłuczkiem lub przepuścić przez praskę do purée.
2. Wymieszać 3 łyżki masła z 3 żółtkami, bryndzą lub oscypkiem, mlekiem lub śmietaną, dodać do purée, doprawić solą i pieprzem.
3. Ubić sztywną pianę z białek, dodać do masy ziemniaczanej i delikatnie wymieszać.
4. Formę do pieczenia o kształcie babki wysmarować pozostałym masłem i wysypać tartą bułką. Ułożyć w niej masę ziemniaczaną, wierzch posmarować obficie rozbitym jajkiem i piec w piekarniku o temperaturze 180°C około 45-50 minut. W razie potrzeby nakryć wierzch kawałkiem aluminiowej folii, aby zbytnio się nie przyrumienił.