Babka z pęczaku z suszonymi grzybami

(6 porcji)

40 dag pęczaku, ok. 10 dag suszonych borowików lub podgrzybków, średnia cebula, 3 łyżki masła, 3 jajka, sól, pieprz

1. Grzyby umyć, zalać 5 szklankami zimnej wody i odstawić na 30 minut.
2. Namoczone grzyby ugotować prawie do miękkości, dodać opłukany na durszlaku pęczak i gotować około 50 minut.
3. Cebulę posiekać i podsmażyć na jasnozłoto na 2 łyżkach masła.
4. Ugotowaną z grzybami kaszę ostudzić i zemleć w maszynce do mięsa. Wymieszać z jajkami, podsmażoną cebulą, dodać sól i pieprz do smaku.
5. Pozostałą łyżką masła wysmarować okrągłe wysokie naczynie do zapiekania i przełożyć do niego masę z kaszy oraz grzybów.
6. Zapiekać 60 minut w temperaturze 180°C.

Zapieczoną babkę można wyłożyć na półmisek. Podawać z jakimkolwiek ostrym sosem.