Zupa bulionowa pod przykryciem z ciasta

Opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 40 dag cielęciny z łopatki, 2 cebule, 6 suszonych borowików lub podgrzybków, 6 szklanek bulionu (może być z kostki) sól, marchew, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki sherry, białko jajka.

1. Grzyby namoczyć na godzinę w 2 szklankach wody, ugotować do miękkości. Ostudzić, pokroić w paski. Wywar pozostawić.
2. Pokroić w kostkę mięso, posiekać drobno cebulę, pokroić w kostkę lub paski uprzednio obraną marchew.
3. Rozgrzać z garnku masło. Dusić na nim 10 minut cebulę, marchew i cielęcinę, po czym dolać bulion, wywar z grzybów i pokrojone grzyby. Gotować następne 20 minut.
4. Wymieszać sherry z mąką i 4 łyżkami zimnej wody, dodać do zupy, którą zagotować doprawiając solą.
5. Ponalewać zupy do bulionówek.
6. Z ciasta francuskiego wyciąć krążki nieco większe niż średnica bulionówek. Krążkami poprzykrywać naczynka z zupą, brzegi ciasta przylepiając do brzegów przy pomocy białka jajka.
7. Zapiekać zupę 20 minut w nagrzanym do 200 st C piekarniku.

Jest to zupa smakowita, ale i oryginalna, stanowić może dla gości dużą niespodziankę. Słowem sporo tu elementu zaskoczenia i zabawy.