Kruche babki z bitą śmietaną
1 i ? szklanki mąki, 8 łyżek masła, 4 łyżki cukru, ? łyżki startej skórki cytrynowej.
Łyżka masła do wysmarowania foremek babeczek.
Na nadzienie szklanka zimnej śmietany kremówki (30 %), 4 łyżki cukru pudru, odrobina cukru waniliowego, do smaku sok z cytryny, 2 łyżki konfitur z wiśni.
1. Zagnieść ciasto z mąki, masła, cukru z dodatkiem skórki cytrynowej.
2. Podzielić ciasto na 24 kawałki i wylepić nim posmarowane masłem foremki.
3. Babeczki upiec na złoto, wyjąć ostrożnie z foremek.
4. Schłodzoną mocno śmietanę ubić, dodając pod koniec cukier puder, sok z cytryny i waniliowy cukier.
5. Na dno każdej babeczki wkładać po odrobinie konfitury wiśniowej, nakładać bitą śmietanę.
Babeczki można posypać uprażonymi płatkami migdałowymi, kolorową posypką lub pozostawić bez żadnych ozdób.