Babki ponczowe Savarin

5 żółtek, 3 łyżki cukru, 3,5 łyżki masła, 3 dag drożdży, ? szklanki śmietanki 12%, 1 i 1/3 szklanki mąki, szczypta startej z cytryny skórki.
Na poncz:1/2 szklanki wody, 3 łyżki cukru, mały kieliszek rumu, kawałek laski wanilii.

1. Rozrobić drożdże z śmietanką. Odstawić do wyrośnięcia.
2. Ucierać masło z cukrem i wbijanymi po jednym żółtkami.
3. Kiedy już wszystkie żółtka są ukręcone z masłem, dodać wyrośnięte drożdże i mąkę, szczyptę soli i skórki cytrynowej.
4. Napełniać w 1/3 papierowe foremki do babeczek i upiec po ponownym wyrośnięciu.
5. Zagotować wodę z cukrem i wanilią, dodać alkohol.
6. Gorące babki zanurzać w ponczu od razu na chwilę i wyjmować na talerz.

Babki Savarin to doskonały deser, który pozornie wydaje się pracochłonny, ale w istocie tak nie jest. Za to smakuje wspaniale.