Carpaccio z wędzonego łososia
40 dag wędzonego łososia, 5 łyżek oliwy z oliwek, 3 łyżki soku cytrynowego, 2 łyżki drobnych kaparów, łyżka siekanej zielonej pietruszki, mała czerwona cebula, grubo zmielony pieprz.
1. Wędzonego łososia ułożyć na półmisku posypując posiekaną jak najdrobniej czerwoną cebulą.
2. Wymieszać oliwę i sok z cytryny oraz kapary, najlepiej przy pomocy trzepaczki do piany.
3. Ułożone na półmisku plasterki łososia polać sosem i posypać siekana zieloną pietruszką.
Komentarze
Dzirekuję za przepis, babeczki super, smaczne i delikatne…ale w jakiej temp. je piec i jak długo? Piekłam w 160C 25 min. Babeczki bez cukru (część) znacznie ładniejsze, kształtne. z cukrem zbyt szybko rumienią się i „padają”, nie trzymają fasonu…źle odklejają się od pergaminowych foremek…coś tu nie tak …robię…
Błagam o pomoc.Pozdrawiam
…i jeszcze jedno pytanie: jaką konsystencję powinno mieć ciasto? Wyszło mi dość gęste, a raczej „ciągutka”, źle nakładało się je do papierowych foremek. …A może powinno być „lejące”?
To wszystko ważnw szczegóły
Pozdrawiam
Piec należy w temperaturze nieco wyższej czyli 180 st. C.
A konsystencja winna być lżejsza niż na placek drożdżowy.Ale nie lejąca. Jest to w istocie babeczka drożdżowa, której lekkości dodaje poncz. Może warto spróbować nasmarować foremki świeżą oliwą? Przepis jest sprawdzony ( jak wszystkie nasze) więc nie wiem skąd te kłopoty.
Bardzo dziękuję za podpowiedzi. W sobotę zrobię jeszcze raz babeczki i opowiem jak się udały.