Zupa selerowa

? średniego selera, łyżeczka masła, nieduże winne jabłko, szklanka rosołu, 2 łyżeczki soku z cytryny, mielony biały pieprz, sól, cukier, ? łyżeczki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki śmietany, ewentualnie kieliszek wermutu lub miodu pitnego albo białego wytrawnego wina
1. Selera obierz i pokrój na drobne kawałki, jabłko pokrój podobnie. W czasie krojenia skrop je sokiem cytrynowym, aby nie czerniały.
2. Podduś pokrojonego selera i jabłko na maśle. Kiedy będą miękkie, dodaj rosół i gotuj około 15 minut.
3. Zmiksuj zupę, dopraw ją solą, pieprzem i cukrem.
4. Wymieszaj mąkę ziemniaczaną ze śmietaną i dodaj do zupy (najpierw wlej kilka łyżek gorącej zupy do śmietany, a potem połącz oba płyny). Zagotuj.
5. Dodaj alkohol i już nie gotuj.

Zupa ta doskonale smakuje z grzanką z tostera.