Risotto z kurczaka

2 szklanki pokrojonego mięsa z kurczaka (gotowanego lub pieczonego) pokrojonego w kostkę, szklanka (z czubem) ryżu, 2 łyżki masła, 4 łyżki parmezanu, szklanka rosołu (może być z kostki), sól, pieprz. Ewentualnie 20 dag pieczarek podsmażonych na 1 łyżce masła.
1. Ugotować ryż w dużej ilości wody. Powinien być prawie miękki, ale nie rozgotowany. Odcedzić.
2. Pokrojone pieczarki podsmażyć na maśle.
3. Wymieszać ryż z pokrojonym mięsem, pieczarkami i parmezanem a także z 1, 5 łyżki masła, dodać rosół i wymieszać..
4. Wysmarować pozostałym masłem żaroodporne naczynie do zapiekania, wyłożyć ryż z mięsem, wygładzić wierzch i zapiec w temperaturze 200 st C przez około 30 minut.

Jest to oczywiście doskonałe spożytkowanie świątecznych resztek, wśród pokrojonych mięs może się znaleźć także nieco innych rodzajów pozostałych pieczeni.