Filety z sandacza w sosie ziołowym
4 filety z sandacza (po około 15-20 dag), łyżka masła, pół szklanki rosołu warzywnego z kostki, pół szklanki białego wina, szklanka śmietany 18%, po sporej szczypcie estragony i bazylii, łyżka świeżej siekanej zielonej pietruszki, pół łyżki siekanego koperku, sól, pieprz.
1. Filety umyć, osuszyć, ułożyć w wysmarowanej masłem żaroodpornej foremce, posypać solą i pieprzem.
2. Filety zalać przygotowanym rosołem i winem.
3. Zapiekać w nagrzanym piekarniku (180 st C) około 10 minut.
4. Śmietanę rozmieszać w rondelku z wywarem spod ryby, dodać zioła i siekaną pietruszkę oraz koperek. Gotować sos aż nieco zgęstnieje, doprawić w miarę potrzeby solą i pieprzem.
Gotowym sosem polać rybę i podawać z ziemniakami z wody.