Pyzy ziemniaczane
3 kg ziemniaków, łyżeczka soli
1. Obrać i ugotować na sypko około ? kg ziemniaków. Zemleć je w maszynce do mięsa lub rozdrobnić bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków.
2. Pozostałe ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Najpierw odsączać je w durszlaku wyłożonym lnianą ściereczką. Kiedy większość płynu odcieknie, dokładnie wycisnąć w tym samym płótnie masę ziemniaczaną.
3. Połączyć obie masy, dodając sól i dokładnie wyrabiając ciasto.
4. Formować pyzy wielkości niedużego orzecha włoskiego.
5. Gotować pyzy nawet 30 minut w dużej ilości osolonej wody. Wyjmować łyżką cedzakową lub wylać do durszlaka.
Pyzy są uważane, i chyba słusznie, za danie bardzo pracochłonne. Mają jednak niepowtarzalny smak i są szalenie lubiane zarówno jako dodatek do mięsnych pieczeni, jak i podawane tylko z podsmażoną ze skwarkami cebulką.