Kluski śląskie

ok. 1 kg ziemniaków, szklanka mąki ziemniaczanej, jajko, sól


1. Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić i zemleć w maszynce lub przepuścić przez praskę do purée. Można je także bardzo dokładnie utłuc.
2. Do zupełnie ostudzonych ziemniaków dodać jajko i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wyrobić ciasto.
3. Z wyrobionego, gładkiego ciasta formować okrągłe kluski wielkości orzecha włoskiego. W każdej można palcem zrobić wgłębienie lub ją spłaszczyć.
4. Zagotować 3 litry wody, osolić. Wrzucić kluski i gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową. Od razu podawać.

Kluski śląskie są znakomitym dodatkiem do pieczonej kaczki albo pieczeni wołowej lub wieprzowej. Najlepiej smakują polane obficie sosem mięsnym.