Kopytka

1 kg ziemniaków, ok. 1 ? szklanki mąki, 2 jajka, sól, 3-4 łyżki mąki do formowania kopytek


1. Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, ostudzić i dokładnie rozdrobnić. Można zemleć w maszynce lub przecisnąć przez praskę.
2. Do zimnych ziemniaków dodać jajka i mąkę (w razie potrzeby dodać jej nieco więcej). Wyrobić ciasto.
3. Podsypując nieco mąki, uformować wałki grubości palca i pokroić je ukośnie na ?kopytka?.
4. Ugotować 3-4 litry osolonej wody, wrzucić kopytka i gotować, aż wypłyną. Po 2 minutach wyjmować łyżką cedzakową.

Kopytka zjada się polane masłem ze zrumienioną bułeczką albo ze skwarkami ze słoniny przesmażonymi z cebulą lub z sosem pieczeniowym.
Doskonałe są także następnego dnia, odgrzane na maśle z olejem.