Grzyby w śmietanie (maślaki, podgrzybki, mieszane)
głęboki talerz pełen obranych grzybów (ok. ? kg), duża cebula, łyżka masła lub 2 łyżki oleju albo oliwy, łyżka mąki, ? szklanki śmietany, sól, pieprz, ewentualnie siekana zielona pietruszka
1. Grzyby szybko obmyć i osuszyć papierową ściereczką kuchenną, pokroić na drobne kawałki.
2. Cebulę posiekać drobno i zeszklić na maśle lub oleju czy oliwie.
3. Dodać grzyby i dusić około 15-20 minut, uważając, aby nie przywarły do dna.
4. Kiedy grzyby są już miękkie, dodać sól i pieprz do smaku.
5. Wymieszać śmietanę z mąką, wlać do grzybów i chwilę gotować.
Grzyby podaje się zazwyczaj z bułką lub ziemniakami z wody, posypane siekaną zieloną pietruszką.