Grzyby wigilijne w cieście

6 kapeluszy sporych suszonych borowików, 4-5 łyżek oliwy lub oleju, sól, pieprz
na ciasto: ? szklanki mąki, szczypta soli, ? szklanki mleka lub mleka z wodą, jajo


1. Grzyby zalać 1 ? szklanki wody, a kiedy po godzinie namokną, ugotować, odparowując cały wywar.
2. Przygotować ciasto: odsypać 2 łyżeczki mąki do wstępnego panierowania grzybów, a z pozostałej mąki, jajka i mleka przygotować ciasto (powinno być dość rzadkie, w razie potrzeby dolać nieco wody).
3. Na patelni rozgrzać oliwę lub olej.
4. Ugotowane grzyby posypać mąką, po czym nadziane na widelec zanurzać w całości w cieście.
5. Smażyć z każdej strony na złocisto, podawać od razu, gorące.

Jest to doskonały sposób także na spożytkowanie grzybów z wigilijnej zupy grzybowej.