Jajecznica z kurkami

szklanka kurek, 4 jaja, sól, 2 łyżki pokrojonej w kostkę słoniny lub 2 łyżki oliwy, łyżka siekanej zielonej pietruszki lub szczypiorku


1. Grzyby starannie oczyścić, odcinając im koniuszki korzonków. Opłukać pod strumieniem wody, po czym osuszyć na papierowej kuchennej ściereczce.
2. Przygotować tłuszcz: stopić słoninę, odlewając ewentualny nadmiar tłuszczu lub rozgrzać oliwę.
3. Niezbyt drobno posiekane kurki wrzucić na gorący tłuszcz i mieszając smażyć około 2-3 minut, po czym lekko posolić.
4. Jajka rozbić z solą, wlać do grzybów i mieszając doprowadzić do lekkiego lub zupełnego ścięcia. Posypać siekaną zieloną pietruszką lub szczypiorkiem.

Podawać z bułką z masłem lub z ziemniakami z wody.