Grzyby marynowane

? kg grzybów (jednego gatunku lub mieszanych), ? łyżeczki soli, średnia cebula, po 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego, 2 liście laurowe, łyżeczka cukru, szklanka octu 10%


1. Grzyby oczyścić, pozostawiając je w całości (poprzekrawać jedynie większe), umyć pod bieżącą wodą i odsączyć na papierowej kuchennej ściereczce.
2. Wrzucić je na lekko osoloną wrzącą wodę wraz z pokrojoną na ćwiartki cebulą i gotować prawie do miękkości. Odsączyć, wystudzić i przełożyć do wyparzonych słoików.
3. Przygotować zalewę: ocet zagotować ze szklanką wody, odrobiną soli, cukrem, zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym. Ostudzić.
4. Zimnym octem zalać grzyby w słoiku, zakręcić przykrywkę.

Dla większej pewności, że nic złego z marynatą się nie stanie, można słoik z grzybami pasteryzować: wstawić do garnka z sięgającą do połowy słoika wodą i gotować 15 minut od zawrzenia. Pozostawić słoik w wodzie do ostudzenia.