Suszone grzyby duszone jak świeże

ok. 10 dag suszonych grzybów (borowików, maślaków, podgrzybków i kozaków), cebula, szklanka mleka, 2 łyżki masła, łyżka mąki, sól, pieprz, ? szklanki mąki


1. Grzyby umyć, ułożyć w miseczce i zalać mlekiem. Pozostawić na 1-2 godziny, od czasu do czasu przewracać.
2. W garnuszku rozgrzać masło, dodać posiekaną drobno cebulę, a kiedy się zeszkli, dodać pokrojone w paski grzyby. Dusić około godziny, dolewając po kilka łyżek wody. Pod koniec duszenia dodać sól i pieprz.
3. Wymieszać śmietanę z mąką i dodać do grzybów, kiedy będą już miękkie. Gotować jeszcze 4-5 minut.

Tak przyrządzone grzyby są równie smaczne jak świeże. Można je podawać z bułką lub ziemniakami z wody.