Zgadnij co gotujemy(70)?

Liczba przy tytule zgadywanki informuje, że od 70 tygodni bawimy się przy kuchni. I kto by się spodziewał, ze nam wszystkim starczy na to pary?! Wygląda zaś na to, że – jak śpiewał Freddie Merkury – the show must go on. No to do roboty Panie i Panowie.

1. Za czasów Augusta III wytworną potrawą była gęś na czarno, którą podawano z sosem z miodu, octu, imbiru i pieprzu ale skąd taka nazwa dania?
2. Teść francuskiego króla Ludwika XV był księciem Lotaryngii ale wcześniej siedział na polskim tronie, przeszczepił on na paryskie salony polskie ciasto ? a jakie?
3. Z jakiego mięsa robione jest popisowe danie kuchni galicyjskiej – pieczeń huzarska?

Kto pierwszy przyśle na adres internet@polityka.com.pl prawidłowe trzy odpowiedzi otrzyma (pod choinkę) egzemplarz nowej książki – „Rodaku czy ci nie żal” autorstwa rodziny Adamczewskich z dedykacją i autografami.

Czekam więc a listonosz już za progiem.