Pleśniak
2 szklanki mąki, kostka margaryny lub masła, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka, 2 łyżki cukru, szklanka cukru, olejek rumowy, słoik dżemu lub powideł, 2 łyżki kakao
1. Na stolnicy usiekać przesianą mąkę z masłem, dodać żółtka utarte z 2 łyżkami cukru, proszek do pieczenia, zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 1 godz.
2. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na 3 części.
3. Pierwszą część pokrojoną na plastry grubości 1 cm ułożyć na dnie tortownicy, a na niej rozprowadzić cienką warstwę dżemu lub powideł.
4. Drugą część ciasta połączyć z kakao i olejkiem rumowym, jeszcze raz zagnieść, pokruszyć lub utrzeć na tarce o dużych otworach. Rozdrobnionym ciastem posypać dżem lub powidła.
5. Następnie ubitą na sztywno pianę z białek i szklanki cukru ułożyć jako kolejną warstwę.
6. Na koniec pokruszyć lub utrzeć trzecią część ciasta, jako ostatnią warstwę.
7. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 40 min.