Sałata rzymska z pysznym winegretem pomidorowym

Duża sałata rzymska, 3 łyżki pokruszonego sera feta.
Na sos: 2 duże dojrzałe pomidory, kilka gałązek świeżej bazylii, 2 łyżki ostrego keczupu, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka octu balsamicznego lub 1,5 łyżki soku cytrynowego, ząbek czosnku, łyżeczka do kawy soli.

1. Sałatę podzielić na listki, umyć, odsączyć starannie i porwać palcami na drobniejsze kawałki. Ułożyć w salaterce, posypać pokruszonym serem feta.
2. Pomidory jak najdrobniej posiekać, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, liście bazylii poszarpać palcami, gałązki odrzucić.
3. Wszystkie składniki sosu umieścić w zakręcanym słoiku typu twist i chwilę mieszać potrząsając słoikiem jak barman miksujący drinki.
4. Polać sałatę zmiksowanym sosem i od razy podawać.
Uwaga! Sos można przyrządzić wcześniej i przechowywać w lodówce