Pstrąg w winie

4 pstrągi, średnia cebula, ząbek czosnku, szczypta kminku, 2 łyżeczki siekanej zielonej pietruszki, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, 4 plasterki cytryny, 2 łyżki oleju, 2 łyżeczki soku z cytryny

Pstrągi sprawić, odfiletować, posolić, obsmażyć na oleju, ułożyć na żaroodpornym półmisku i wstawić do ciepłego piekarnika. Przygotować sos: na pozostałym od smażenia ryb oleju zrumienić posiekaną cebulę, przecisnąć przez praskę czosnek z pietruszką, dodać szczyptę kminku. Mieszankę tę ugotować wraz z winem i równą mu ilością wody oraz sokiem cytrynowym, po chwili dodać cebulę i znów kilkanaście minut gotować. Według smaku posolić.

Gorącą rybę polać również gorącym sosem i od razu podać.