Kruche ciasto

1 kg mąki, ? kg masła, 5 jaj, 2 szklanki cukru, ? łyżeczki proszku do pieczenia, 2-3 łyżki dobrej kwaśnej śmietany

1. Oddzielić białka i odłożyć do innych kuchennych celów. Z żółtek z cukrem ukręcić jasny kogel-mogel (można to zrobić za pomocą miksera lub malaksera).
2. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia wysypać do miski lub na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło i posiekać je nożem.
3. Do mąki z masłem dodać żółtka, nadal siekając nożem, ale po 2-3 minutach dodać śmietanę i wszystko razem zarobić rękami.

Pamiętać należy, że kruche ciasto zagniata się rękami, aby dzięki ich ciepłu dokładnie połączyć mąkę z tłuszczem. Nie należy jednak wygniatać ciasta zbyt długo, bo stanie się nie kruche, a elastyczne.
Z tego ciasta można zrobić zarówno kruche ciastka, jak i nadziewane dżemem rogaliki lub pierożki, szarlotki, podstawę do sernika albo innego rodzaju wypieków.
Ciasto podzielone na ?porcje?, włożone do plastikowej torebki i schowane w zamrażalniku można przetrzymywać bardzo długo ? po rozmrożeniu będzie jak świeże.