Zupa ziemniaczana

2 marchwie, pietruszka, kawałek selera lub 2 łodygi selera naciowego, średni por, kawałek kurczaka (ok. 25 dag) lub innego mięsa, 6 średnich ziemniaków,
? szklanki niskoprocentowej śmietany (12%) lub skondensowanego mleka, sól, łyżka siekanego koperku i łyżka siekanej zielonej pietruszki

1. Mięso zalać 4 szklankami wody i gotować co najmniej 15-20 minut.
2. Warzywa obrać. Połowę pokroić w paski, a drugą połowę pozostawić w całości. Dodać do wywaru i gotować, aż warzywa pokrojone będą prawie miękkie, czyli około 10 minut.
3. Obrać ziemniaki, pokroić w półplasterki i dodać do zupy. Osolić. Gotować, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie. Kilka kawałków ziemniaków można rozetrzeć widelcem, aby nadać zupie zawiesistości.
4. Śmietanę lub skondensowane mleko wymieszać z łyżką wazową zupy, dodać do garnka i silnie zagrzać, już nie gotując. Dodać posiekany koper i zieloną pietruszkę. Pozostawić pod pokrywką około minuty, po czym podawać.

Pozornie prosta i niewyszukana, zupa ziemniaczana jest bardzo ważnym punktem polskiego kuchennego repertuaru, bowiem ze składników najprostszych otrzymujemy doskonałe, smakowite i sycące danie. Jeśli nie chcemy gotować jej na mięsie, możemy do niej dodać łyżkę masła lub zamiast śmietaną zaprawić ją na koniec zasmażką ze słoniny i łyżki mąki. Doskonale smakuje również z dodatkiem kilku świeżych grzybów (kurek lub innych) lub jednego ususzonego.
Doczekała się nawet sławy dzięki piosence Wojciecha Młynarskiego, który pisał o romansie przy parującym talerzu zupy ziemniaczanej.