Zupa ziemniaczana z zacierkami

4 duże ziemniaki, 2 plasterki surowego boczku, cebula, sól, pieprz, 2 łyżki siekanego koperku, zacierki z 3 czubatych łyżek mąki

1. Ziemniaki obrać i pokroić w półplasterki, zalać 4 szklankami wrzącej wody i powoli gotować.
2. W miseczce przygotować ciasto na zacierki: do mąki dodawać po trochu zimną wodę i zagniatać ciasto. Kiedy powstanie dość twarde, ale elastyczne ciasto, skubać niewielkie zacierki i dodawać je do gotujących się ziemniaków.
3. Na patelni usmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek, dodać posiekaną cebulę i kiedy zacznie się złocić, dodać do zupy.
4. Posypać zupę siekanym koperkiem.

Bardzo prosta, stara tradycyjna zupa, podawana w niezamożnych domach, może stanowić koło ratunkowe wówczas, kiedy w spiżarni nie ma wielkich zapasów.