Gryczane bliny

szklanka mąki gryczanej, szklanka mąki pszennej, 3 dag drożdży, 3 szklanki mleka, 3 jajka, 2 łyżki masła, sól
do smażenia: 2 łyżki masła, łyżka oliwy

1. Rozmieszać drożdże ze szklanką ciepłego mleka i połową szklanki mąki pszennej. Ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2. Do wyrośniętych drożdży dodać pozostałą mąkę pszenną, gryczaną oraz tyle mleka, aby uzyskać ciasto o konsystencji śmietany. Dodać żółtka, stopione masło, sól.
3. Ubić sztywną pianę z białek i dodać do ciasta, delikatnie, lecz dokładnie mieszając. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
4. Smażyć bliny z obu stron na małej patelni na rozgrzanym maśle z oliwą.
5. Usmażone bliny układać na półmisku i wstawić do ciepłego piekarnika do momentu, kiedy wszystkie się usmażą.

Bliny, tradycyjne placuszki wywodzące się z kuchni Kresów Wschodnich, weszły w skład kuchni ogólnopolskiej i już od stuleci są potrawą często w niej przygotowywaną.
Bliny nie są daniem dietetycznym, zwłaszcza ze względu na najlepiej smakujące do nich dodatki. Podaje się do nich: śmietanę, kawior lub stopione masło. Można je także serwować z plasterkami wędzonego łososia lub gęstym, greckim jogurtem zamiast śmietany.