Zupa grzybowa

ok. 5 dag suszonych grzybów (najlepiej borowików), marchew, pietruszka, kawałek selera, spora cebula, ? szklanki śmietany 18%, sól, mielony pieprz

1. Grzyby umyć i namoczyć w 5 szklankach wody na kilka godzin.
2. Marchew, pietruszkę i seler obrać. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Dodać do namoczonych grzybów i gotować co najmniej 40 minut.
3. Ugotowane grzyby ostudzić i pokroić w paski, włożyć z powrotem do zupy, doprawić solą i pieprzem.
4. Śmietanę rozprowadzić najpierw odrobiną zupy, a potem wlać ją do garnka. Silnie zagrzać, ale już nie gotować.
Zupę grzybową podaje się najczęściej z makaronem, kluskami lub kaszą. Można ją także podawać z kruchym ciastkiem lub bez żadnych dodatków.