Zupa grochowa

szklanka suchego grochu, kawałek wieprzowiny, marchew, pietruszka, kawałek selera lub 2 łodygi selera naciowego, niewielka cebula, ? łyżeczki majeranku, sól, pieprz, ząbek czosnku

1. Groch umyć i namoczyć w 4 szklankach zimnej wody na całą noc.
2. Do grochu dodać mięso, obrane warzywa i posiekaną cebulę. Gotować, aż groch się rozgotuje. Pod koniec posolić, dodać do smaku pieprz i majeranek. Jeśli gotuje się zupę z całego grochu, warto ją po wyjęciu mięsa i warzyw zmiksować i przetrzeć przez durszlak, gdzie pozostaną grochowe skórki; jeśli używamy oczyszczonych połówek grochu, można niektóre ziarenka rozetrzeć widelcem.
3. Mięso pokroić na kawałki i dodać do zupy wraz z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Zagotować całość.
Grochówkę podaje się najczęściej z grzankami z podsmażonej na suchej patelni, pokrojonej w kostkę bułki, do której na koniec dodaje się odrobinę masła.
Zupę można także zrobić z zielonego konserwowego groszku, który miksuje się wraz z zalewą, dodaje rosołu lub wywaru i doprawia także majerankiem
i czosnkiem oraz podaje się z grzankami.